Oncologiefysiotherapie: Fit ondanks kanker

Oncologiefysiotherapie richt zich op het behandelen en begeleiden van patiënten tijdens en na hun behandeltraject. Samen met de patiënt wordt er een gepast behandelplan opgesteld. Bij elke fase (behandel-, herstel-, palliatieve of behandelfase) geeft de therapeut gepaste adviezen en behandelstrategieën. Zo zorgen wij er voor dat u zo prettig mogelijk kunt functioneren: Fit ondanks Kanker!

Wat is oncologiefysiotherapie?

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De therapeut heeft een extra opleiding gedaan: de 4-jarige Masteropleiding Oncologiefysiotherapie. Hierdoor beschikt de therapeut over specifieke kennis over de ziekte, medische behandelopties, korte- en lange termijn gevolgen van de medische behandelingen en de laatste ontwikkelingen binnen de oncologie.

Wanneer oncologiefysiotherapie?

De behandeling van kanker kan bestaat uit een operatie, bestralingen, chemotherapie, hormoontherapie en/of immunotherapie.

Door deze behandeling kunnen vele lichamelijke klachten ontstaan zoals:

 • Pijn

 • Spanningsklachten

 • Stug littekenweefsel

 • Huidveranderingen

 • Stijfheid van gewrichten en spieren

 • Lymfoedeem (vochtophoping)

 • Spierzwakte

 • Conditieverlies

 • Vermoeidheid

 • Problemen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals zelfverzorging of huishoudelijke activiteiten

 • Problemen in het uitvoeren van werk, sport en/of hobby’s

Er zijn verschillende fasen te onderscheiden in het medische traject en/of tijdens het ziekteverloop. De oncologiefysiotherapeut kan helpen in alle fasen van de ziekte. Iedere fase vereist een specifieke behandeling, aangezien het doel van de behandeling in iedere fase anders is.

Curatieve fase

In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het verminderen van (spannings)klachten en het beperken/bestrijden van het verlies van conditie en spierkracht. Ook tijdens de chemotherapie kan gericht getraind worden om de conditie en spierkracht zoveel mogelijk te behouden.

Herstelfase

De herstelfase is gericht op het herwinnen kwaliteit van leven, bevorderen van de beweeglijkheid en het hervatten van de activiteiten van het dagelijks leven. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen met een persoonlijk en specifiek trainingsprogramma om de conditie en spierkracht te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

Palliatieve fase

In de palliatieve fase is kans op genezing niet meer mogelijk. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. Kanker krijgt in deze fase meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen. In deze fase staat de kwaliteit van leven centraal. De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om zo lang mogelijk een actief leven te leiden en het optimaliseren van de kwaliteit van leven.

Terminale fase

In de terminale fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat het comfort centraal. De fysiotherapeutische behandeling wordt gebaseerd op uw wensen, zodat de kwaliteit van leven zo lang mogelijk wordt gewaarborgd. U kunt hierbij denken aan houdingsadvies en ademhalings- en ontspanningsoefeningen ter verlichting van benauwdheidsklachten, pijn en angst.

Werkwijze

Allereerst vindt er een uitgebreid intakegesprek plaats waarin uw klachten en verwachtingen besproken worden. Vervolgens wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Tenslotte wordt in samenspraak een behandelplan opgesteld.

In de praktijk is er de mogelijkheid om individueel of in groepsverband te trainen. De trainingen zijn gericht op het verbeteren van uw conditie en spierkracht en afname van de vermoeidheidsklachten. U traint met een persoonlijk en specifiek trainingsschema, waarbij rekening wordt gehouden met de bijwerkingen van de medische behandelingen van de kanker. Het lotgenotencontact wordt vaak als zeer waardevol ervaren. 

FysioExperts is aangesloten bij Paramedisch Oncologisch Netwerk Zoetermeer (PONZ) en Zorggroep Fysiotherapie Eerste Lijn (FEL).

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik mij aanmelden voor een behandeling?

  U kunt zich telefonisch aanmelden, maar ook via ons contactformulier op de website of per e-mail: info@fysioexperts.nl

 • Is een verwijzing van een (huis)arts verplicht?
  Nee, een verwijzing is niet verplicht. U kunt zonder verwijzing terecht bij ons, dit noemt men 'directe toegankelijkheid'. De therapeut begint de intake met een screening; om te bepalen of uw beweegprobleem zonder tussenkomst van een (huis)arts beoordeeld en behandeld mag worden. Soms is het nodig dat u alsnog naar de huisarts gaat voor een verwijzing of vervolgonderzoek.
 • Heeft FysioExperts een wachtlijst?
  In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een korte wachtlijst is. Wij doen er uiteraard alles aan om dit te beperken. Is er sprake van een wachttijd? Dan wordt u door de assistente op de hoogte gebracht van de te volgen procedure.
 • Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
  Indien u verhinderd bent dient u zich minimaal 24 uur van tevoren af te melden. Als u verzuimt af te melden, worden er kosten van 25,- euro in rekening gebracht. U kunt zich telefonisch afmelden (spreek eventueel een voicemail in) of per e-mail naar: info@fysioexperts.nl. Telefonisch afmelden heeft de voorkeur.
 • Ik heb een voorkeur voor een therapeut, kan ik dit aangeven?
  Ja, dit kunt u aangeven. Vermeldt dit bij uw aanmelding, zodat u bij de juiste therapeut geplaatst kunt worden.
 • Wat moet ik meenemen naar de eerste afspraak?
  Neem het onderstaande mee naar de eerste behandeling: verzekeringspasje, identificatiebewijs en een handdoek. Komt u via de (huis)arts of specialist? Overhandig uw verwijzing dan aan de therapeut.
 • Geeft FysioExperts behandelingen aan huis?
  Ja, dat is mogelijk. Indien u slecht ter been bent behandelen wij aan huis. Er is, omwille van uw zorgverzekeraar, wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.
 • Hoe lang duurt een behandeling?
  Een fysio- en oefentherapeutische behandeling duurt circa 25-30 minuten. Een haptotherapie behandeling duurt 45 minuten.

Wij bieden Oncologiefysiotherapie op de volgende locaties