Psychosomatische fysiotherapie voor kinderen

Tijdens het opgroeien doen kinderen veel nieuwe ervaringen op. Deze ervaringen en de emoties die daarmee gepaard gaan, bepalen hoe ze later met vergelijkbare situaties omgaan. Ervaringen met veel negatieve emoties leveren spanningen op. Gebeurt dit niet te vaak, dan wordt die spanning ook weer afgebouwd. Als er echter veel negatieve ervaringen in een korte tijd zijn of het kind niet de tijd krijgt om ze te verwerken, dan kan die opgebouwde spanning lichamelijke en psychische klachten geven.

RvdH attribuut.jpg

Mogelijke oorzaken van klachten

De psychosomatisch fysiotherapeut helpt het kind of puber de spanningen aan te pakken en de klachten te verminderen en houdt rekening met de verschillende vlakken waardoor deze klachten veroorzaakt kunnen worden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • een scheiding
  • het overlijden of ziekte van een familielid
  • gepest worden op school.

Psychosmatiek bij kinderen en pubers

Een kind van de basisschoolleeftijd stelt de mening van de ouders nog boven aan. Dit wordt anders wanneer het kind een puber wordt. De mening van leeftijdgenoten wordt belangrijker, vaak belangrijker dan die van de ouders. Problemen met het omgaan met leeftijdgenoten heeft dan een grote impact op ze.

In de pubertijd veranderen de hersenen, waardoor de puber plots veel meer inzichten krijgt dan voorheen. Dit zorgt voor meer begrip van de wereld om hen heen, maar zorgt er soms ook voor dat traumatische gebeurtenissen uit het verleden een betekenis krijgen en dan pas hun werking hebben. 

Soms is er wel spanning aanwezig, maar nog geen lichamelijke klacht. Op het moment dat er iets gebeurd, zoals een blessure met sporten, wordt door de spanning in het lichaam het herstel vertraagd. Hierdoor blijven de klachten langer aanwezig. 

Lees meer

Deze fysiotherapeuten kunnen je onder andere helpen

Raymond vd Hout.jpg
RvdH attribuut.jpg
Raymond van der Hout

Psychosomatisch fysiotherapeut

Psychosomatische klachten bij kinderen

BIG 79059202304

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij aanmelden voor een behandeling?
+ -

Aanmelden gaat telefonisch, per mail, via het contactformulier op de website of per e-mail: info@fysioexperts.nl

Is een verwijzing van een (huis)arts verplicht?
+ -

Nee, een verwijzing is niet verplicht. Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht, dit wordt ‘directe toegankelijkheid’ genoemd. De therapeut begint de intake met een screening; om te bepalen of je klachten zonder tussenkomst van een (huis)arts beoordeeld en behandeld kunnen worden. Soms is het nodig dat je alsnog naar de huisarts gaat voor een verwijzing of een vervolgonderzoek, de fysiotherapeut zal je dan naar je huisarts verwijzen.

Heeft FysioExperts een wachtlijst?
+ -

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een korte wachtlijst is. Wij doen er uiteraard alles aan om dit te beperken. Is er sprake van een wachttijd? Dan word je door de assistente op de hoogte gebracht van de te volgen procedure.

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
+ -

Indien je verhinderd bent dien je minimaal 24 uur van tevoren af te melden. Als je verzuimt af te melden, worden er kosten van 35 euro in rekening gebracht. Je kunt telefonisch afmelden (spreek eventueel een voicemail in) of per e-mail naar: info@fysioexperts.nl. Telefonisch afmelden heeft de voorkeur, zodat we indien nodig direct een nieuwe afspraak kunnen maken.

Ik heb een voorkeur voor een therapeut, kan ik dit aangeven?
+ -

Ja, dit kun je aangeven. Vermeld dit bij de aanmelding, zodat je bij de juiste therapeut geplaatst kunt worden. Mocht echter de therapeut van voorkeur afwezig zijn of de klacht waar je voor behandeld wilt worden niet binnen zijn of haar expertise liggen, dan plannen we in overleg de afspraak bij een andere therapeut in.

Wat moet ik meenemen naar de eerste afspraak?
+ -

Neem het onderstaande mee naar de eerste behandeling: identificatiebewijs en een handdoek. Kom je via de (huis)arts of specialist? Overhandig de verwijzing dan aan de therapeut.

Geeft FysioExperts behandelingen aan huis?
+ -

Ja, dat is mogelijk. Indien je slecht ter been bent behandelen wij aan huis. Er is, omwille van de zorgverzekeraar, wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Hoe lang duurt een behandeling?
+ -

Een fysio- en oefentherapeutische behandeling duurt circa 25 minuten. Een haptotherapie behandeling duurt 45 minuten. De eerste afspraak is over het algemeen een dubbele zitting en bedraagt 50 minuten.

Kan ik buiten kantoortijden worden behandeld?
+ -

Ja, je kunt op elke locatie terecht voor een behandeling buiten kantoortijden. Zie de locatie pagina voor meer informatie.

Valpreventie 2.jpg

Afspraak maken voor een neurologische beperking

Onze locaties in Zoetermeer zijn elke werkdag telefonisch bereiken van 08.00 tot 16.45 uur. Onze assistentes staan de hele week voor je klaar!

Maak direct een afspraak 079 343 52 40