Hoofdpijn- en duizeligheidsklachten

De manueel therapeuten van FysioExperts hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn- en duizeligheid klachten. Er zijn veel verschillende cursussen gevolgd en er is op basis van de meest recente literatuur een behandelprotocol ontwikkeld.

Met een team van 6 gespecialiseerde manueel therapeuten in samenwerking met de psychosomatische fysio- en oefentherapeut en de kinderfysiotherapeut, behandelen zij hoofdpijn- en duizeligheid klachten met de juiste expertise.

Hoofdpijn 2.jpg

Welke hoofdpijn- en duizeligheidsvormen kunnen wij behandelen?

Hoofdpijn

  • Tension type headache (spierspanningshoofdpijn)
  • Cervicogene hoofdpijn


Duizeligheid

  • Benigne paroxysmale positieduizeligheid
  • Cervicogene duizeligheid
  • Duizeligheid bij ouderen
  • Psychische duizeligheid


Lees meer over de hoofdpijn - en duizeligheidsvormen bij de downloads. 

Hoofdpijn

Uit onderzoek is gebleken dat manuele therapie effectief is bij spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. In enkele wetenschappelijke onderzoeken wordt aangegeven dat behandeling voor een aantal soorten migraine ook effectief zou zijn. Hiervoor is nog niet voldoende en/of tegenstrijdig bewijs. Voor behandeling van clusterhoofdpijn, migraine of andere hoofdpijnsoorten, adviseren we je contact op te nemen met de huisarts.

De behandeling van hoofdpijn kan bestaan uit:

  • Informeren en adviseren over leefstijladviezen, balans tussen belasting en belastbaarheid en omgang met klachten;
  • Mobilisatie en/of manipulatie van cervicale en thoracale wervelkolom;
  • Oefentherapie ter verbetering van mobiliteit, het versterken van het spieruithoudingsvermogen van spieren gelegen in de nek en schouder regio, ter bevordering van stabiliteit van de nek en om de algehele uithoudingsvermogen te verbeteren;
  • Ontspanningsoefeningen.

Lees meer

Hoofdpijn.jpg
MS attribuut.jpg
SG attribuut.jpg

Duizeligheid

Benigne paroxysmale positieduizeligheid

BPPD wordt veroorzaakt door een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Patiënten met BPPD hebben last van draaiduizeligheid. De duizeligheid ontstaat na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed of omhoog kijken. BPPD is over het algemeen goed te behandelen. 

Cervicogene duizeligheid

Cervicogene duizeligheid kan ontstaan als er sprake is van een dysfunctie gelegen in nek. Denk bijvoorbeeld aan verminderde beweeglijkheid van de nek, een hoge spierspanning of verminderde stabiliteit.

Patiënten met cervicogene duizeligheid geven vaak de volgende symptomen aan; onzeker en instabiel gevoel, verminderd evenwicht, zeeziek, misselijkheid en/of licht in het hoofd. 

Duizeligheid bij ouderen

Duizeligheid bij ouderen kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Een combinatie van  factoren zoals het gebruik van meerdere soorten medicatie, een verminderde functionele mobiliteit, verminderd functioneren van het evenwichtsorgaan kunnen langdurige of zelfs chronische duizeligheid klachten veroorzaken.

Symptomen die deze patiëntengroep zou kunnen aangeven zijn duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, niet vast ter been zijn, kan geprovoceerd worden door gaan liggen in bed of omhoog komen vanuit lig. De klachten zijn kort van duur en trekken na een aantal secondes weg.

Psychische duizeligheid

Stress, spanning, angst en depressie kunnen als oorzaak van duizeligheid op de voorgrond staan. Deze factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat we oppervlakkiger adem halen en dat we dus minder zuurstof naar onze hersenen sturen. Daardoor kan je je ook licht in je hoofd voelen of het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen.

Deze vorm van duizeligheid kan goed behandeld worden bij de psychosomatisch fysiotherapeut. Deze therapeut kan je helpen met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen om op die manier de stress en de angst voor de klachten te verminderen. 

 

 

 

Deze fysiotherapeuten kunnen je onder andere helpen

Gerdien Baaijens.jpg
GB attribuut.jpg
Gerdien Baaijens

Manueel therapeut

Wervelkolomklachten, Hoofdpijn- en duizeligheidsklachten

BIG 59033017304

Irene Kaptein.jpg
IK attribuut.jpg
Irene Kaptein

Manueel therapeut & Psychosomatisch fysiotherapeut

Hoofdpijnklachten, Psychosomatiek, Fasciatherapie, Dry needling, Orthopedische klachten

BIG 99034079804

Mariette Smit.jpg
MS attribuut.jpg
Mariëtte Smit

Manueel therapeut & Management assistent

Hoofdpijn- en duizeligheidsklachten, Wervelkolomklachten

BIG 99908680204

Shama Gies Broesterhuizen.jpg
SG attribuut.jpg
Shama Gies Broesterhuizen

Manueel therapeut

Hoofdpijnklachten en BPPD, Wervelkolomklachten, Schouderklachten, Medische training

BIG 89915848904

Yolanda Petschl.jpg
YP attribuut.jpg
Yolanda Petschl

Manueeltherapeut

Wervelkolomklachten Hoofdpijnklachten

BIG 49041669404

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij aanmelden voor een behandeling?
+ -

Aanmelden gaat telefonisch, per mail, via het contactformulier op de website of per e-mail: info@fysioexperts.nl

Is een verwijzing van een (huis)arts verplicht?
+ -

Nee, een verwijzing is niet verplicht. Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht, dit wordt ‘directe toegankelijkheid’ genoemd. De therapeut begint de intake met een screening; om te bepalen of je klachten zonder tussenkomst van een (huis)arts beoordeeld en behandeld kunnen worden. Soms is het nodig dat je alsnog naar de huisarts gaat voor een verwijzing of een vervolgonderzoek, de fysiotherapeut zal je dan naar je huisarts verwijzen.

Heeft FysioExperts een wachtlijst?
+ -

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een korte wachtlijst is. Wij doen er uiteraard alles aan om dit te beperken. Is er sprake van een wachttijd? Dan word je door de assistente op de hoogte gebracht van de te volgen procedure.

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
+ -

Indien je verhinderd bent dien je minimaal 24 uur van tevoren af te melden. Als je verzuimt af te melden, worden er kosten van 35 euro in rekening gebracht. Je kunt telefonisch afmelden (spreek eventueel een voicemail in) of per e-mail naar: info@fysioexperts.nl. Telefonisch afmelden heeft de voorkeur, zodat we indien nodig direct een nieuwe afspraak kunnen maken.

Ik heb een voorkeur voor een therapeut, kan ik dit aangeven?
+ -

Ja, dit kun je aangeven. Vermeld dit bij de aanmelding, zodat je bij de juiste therapeut geplaatst kunt worden. Mocht echter de therapeut van voorkeur afwezig zijn of de klacht waar je voor behandeld wilt worden niet binnen zijn of haar expertise liggen, dan plannen we in overleg de afspraak bij een andere therapeut in.

Wat moet ik meenemen naar de eerste afspraak?
+ -

Neem het onderstaande mee naar de eerste behandeling: identificatiebewijs en een handdoek. Kom je via de (huis)arts of specialist? Overhandig de verwijzing dan aan de therapeut.

Geeft FysioExperts behandelingen aan huis?
+ -

Ja, dat is mogelijk. Indien je slecht ter been bent behandelen wij aan huis. Er is, omwille van de zorgverzekeraar, wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Hoe lang duurt een behandeling?
+ -

Een fysio- en oefentherapeutische behandeling duurt circa 25 minuten. Een haptotherapie behandeling duurt 45 minuten. De eerste afspraak is over het algemeen een dubbele zitting en bedraagt 50 minuten.

Kan ik buiten kantoortijden worden behandeld?
+ -

Ja, je kunt op elke locatie terecht voor een behandeling buiten kantoortijden. Zie de locatie pagina voor meer informatie.

fysiotherapie zoetermeer fysioexperts

Afspraak maken voor fysiotherapie

Onze locaties in Zoetermeer zijn elke werkdag telefonisch bereiken van 08.00 tot 16.45 uur. Onze assistentes staan de hele week voor je klaar!

Maak direct een afspraak 079 343 52 40