Kinderorthopedie

Het lichaam bestaat uit allerlei spieren, pezen, botten en gewrichten. Kinderen die een ongeluk hebben gehad of geopereerd zijn, kunnen veel baat hebben bij kinderfysiotherapie. Tijdens de therapie wordt spierkracht getraind en de bewegelijkheid verbeterd. Kinderen leren bijvoorbeeld lopen met krukken, een transfer maken van bed naar stoel of leren traplopen.  

KF groter kind 2.jpg

Voor welke klachten

Veelvoorkomende problemen, waarvoor een kinderfysiotherapeut kan worden geraadpleegd zijn:

  • veel vallen
  • op de tenen lopen
  • vreemd looppatroon
  • beenlengteverschil
  • verkeerde zit- en/of sta houding
  • pijnklachten aan ledematen na een operatie/trauma  

 

Wat zijn orthopedische klachten?

Met orthopedische problemen worden problemen aan bot-, pees- en/of spierstructuren bedoeld. Zoals bijvoorbeeld:

  • Botstructuren: het herstellen van spierkracht en/of conditie na bijvoorbeeld een botbreuk of kneuzing na trauma of een aangeboren botafwijkingen
  • Peesstructuren: overbelasting van een kniepees tijdens sport.
  • Spierstructuren: een blessure waarbij je een scheurtje in een spier hebt opgelopen

Veel voorkomende diagnoses die de kinderfysiotherapeut kan behandelen zijn:  

  • Scoliose: Dit is een zijdelingse verkromming van de rug, waardoor 1 of 2 bochten ontstaan
  • Klompvoet: Voetafwijking, waarbij de voet de vorm heeft van een golfclub, of een komma.
  • Osteogenesis imperfecta (OI): erfelijke bindweefselaandoening, die met name gekenmerkt is door zeer broze botten
  • Ziekte van Perthes (Morbus Legg-Calvé- Perthes): heupafwijking, waarbij de heupkop een paar keer van vorm verandert tijdens de ziekte
  • Morbus Server: pijnklachten veelal aan de achterzijde van de hiel
  • Ehlers Danlos: chronische aandoening in de aanleg van het bindweefsel  

Lees meer

Kinderfysio team 3.jpg
KF groter kind.jpg
KF zuigeling 2 .jpg

Onderzoek en behandeling

Tijdens de intake worden vragen gesteld om het probleem te verhelderen, waarna het onderzoek zal plaatsvinden. Het onderzoek bestaat uit een observatie, onderzoek naar spierkracht, beweeglijkheid, conditie, motorische ontwikkeling etc. Wat allemaal onderzocht wordt zal mede afhankelijk zijn van de klachten en de hulpvraag. De behandeling kan divers zijn, deze kan bijvoorbeeld gericht zijn op spierkracht oefeningen en/ of conditie verbetering. Bij jonge kinderen is de behandeling vaak gericht op stimuleren van de motorische ontwikkeling.   

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij aanmelden voor een behandeling?
+ -

Aanmelden gaat telefonisch, per mail, via het contactformulier op de website of per e-mail: info@fysioexperts.nl

Is een verwijzing van een (huis)arts verplicht?
+ -

Nee, een verwijzing is niet verplicht. Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht, dit wordt ‘directe toegankelijkheid’ genoemd. De therapeut begint de intake met een screening; om te bepalen of je klachten zonder tussenkomst van een (huis)arts beoordeeld en behandeld kunnen worden. Soms is het nodig dat je alsnog naar de huisarts gaat voor een verwijzing of een vervolgonderzoek, de fysiotherapeut zal je dan naar je huisarts verwijzen.

Heeft FysioExperts een wachtlijst?
+ -

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een korte wachtlijst is. Wij doen er uiteraard alles aan om dit te beperken. Is er sprake van een wachttijd? Dan word je door de assistente op de hoogte gebracht van de te volgen procedure.

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
+ -

Indien je verhinderd bent dien je minimaal 24 uur van tevoren af te melden. Als je verzuimt af te melden, worden er kosten van 35 euro in rekening gebracht. Je kunt telefonisch afmelden (spreek eventueel een voicemail in) of per e-mail naar: info@fysioexperts.nl. Telefonisch afmelden heeft de voorkeur, zodat we indien nodig direct een nieuwe afspraak kunnen maken.

Ik heb een voorkeur voor een therapeut, kan ik dit aangeven?
+ -

Ja, dit kun je aangeven. Vermeld dit bij de aanmelding, zodat je bij de juiste therapeut geplaatst kunt worden. Mocht echter de therapeut van voorkeur afwezig zijn of de klacht waar je voor behandeld wilt worden niet binnen zijn of haar expertise liggen, dan plannen we in overleg de afspraak bij een andere therapeut in.

Wat moet ik meenemen naar de eerste afspraak?
+ -

Neem het onderstaande mee naar de eerste behandeling: identificatiebewijs en een handdoek. Kom je via de (huis)arts of specialist? Overhandig de verwijzing dan aan de therapeut.

Geeft FysioExperts behandelingen aan huis?
+ -

Ja, dat is mogelijk. Indien je slecht ter been bent behandelen wij aan huis. Er is, omwille van de zorgverzekeraar, wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Hoe lang duurt een behandeling?
+ -

Een fysio- en oefentherapeutische behandeling duurt circa 25 minuten. Een haptotherapie behandeling duurt 45 minuten. De eerste afspraak is over het algemeen een dubbele zitting en bedraagt 50 minuten.

Kan ik buiten kantoortijden worden behandeld?
+ -

Ja, je kunt op elke locatie terecht voor een behandeling buiten kantoortijden. Zie de locatie pagina voor meer informatie.

Valpreventie 2.jpg

Afspraak maken of benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Je kunt ons elke werkdag telefonisch bereiken van 08.00 tot 16.45 uur. Onze assistentes staan de hele week voor je klaar!

Maak direct een afspraak 079 343 52 40