Deskundige behandeling voor kinderen met orthopedische problemen

Het lichaam bestaat uit allerlei spieren, pezen, botten en gewrichten. Kinderen die een ongeluk hebben gehad of geopereerd zijn, kunnen veel baat hebben bij kinderfysiotherapeut. Tijdens de therapie wordt spierkracht en beweeglijkheid getraind. Kinderen leren bijvoorbeeld lopen met krukken, transfer maken van bed naar stoel of leren traplopen.  

Met orthopedische problemen worden problemen aan bot-, pees- of spierstructuren bedoeld Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn in de:

 • Botstructuren: het herstellen van spierkracht en/of conditie na bijvoorbeeld een botbreuk of kneuzing na trauma of een aangeboren botafwijkingen
 • Peesstructuren: overbelasting van een kniepees tijdens sport.
 • Spierstructuren: een blessure waarbij je een scheurtje in een spier hebt opgelopen.    

Oorzaken

Sommige problemen zijn direct vanaf de geboorte zichtbaar. Het kind wordt hiermee geboren, bijvoorbeeld een klompvoet (dit is een standsafwijking van de voeten). Veelal ontstaan blessures pas later in de ontwikkeling  of zijn het  gevolg van een trauma.    

Wat zijn veelvoorkomende problemen?

Veelvoorkomende problemen, waarvoor een kinderfysiotherapeut kan worden geraadpleegd zijn:

 • veel vallen
 • op de tenen lopen
 • vreemd looppatroon
 • beenlengteverschil
 • verkeerde zit- en/of stahouding
 • pijnklachten aan ledematen na een operatie/trauma  

Wat zijn veel behandelde diagnoses?

Soms ben je eerder onder behandeling geweest van een specialist. De problemen kunnen een duidelijke oorzaak hebben en de specialist heeft  een diagnose gesteld. Veel voorkomende diagnoses die de kinderfysiotherapeut behandeld zijn:  

 • Scoliose: Dit is een zijdelingse verkromming van de rug, waardoor 1 of 2 bochten ontstaan Klompvoet: Voetafwijking, waarbij de voet de vorm heeft van een golfclub, of een komma.
 • Osteogenesis imperfecta (OI): erfelijke bindweefselaandoening, die met name gekenmerkt is door zeer broze botten
 • Ziekte van Perthes (Morbus Legg-Calvé- Perthes): heupafwijking, waarbij de heupkop een paar keer van vorm verandert tijdens de ziekte
 • Morbus Server: pijnklachten veelal aan de achterzijde van de hiel
 • Ehlers Danlos: chronische aandoening in de aanleg van het bindweefsel  

Onderzoek/behandeling

Tijdens de intake worden vragen gesteld om het probleem te verhelderen, waarna het onderzoek zal plaatsvinden. Het onderzoek bestaat uiteen observatie, onderzoek naar spierkracht, beweeglijkheid, conditie, motorische ontwikkeling etc. Wat allemaal onderzocht wordt zal mede afhankelijk zijn van hulpvraag. De behandeling kan divers zijn, het kan bijvoorbeeld gericht zijn op spierkracht oefeningen en/ of conditie verbetering. Bij jonge kinderen is het vaak gericht op stimuleren van de motorische ontwikkeling.   

Extra informatie

Tenenlopen: Er is een groep kinderen die tijdens het lopen en staan alleen hun voorvoet belasten. Dit noemen we tenenlopen. Dit kan worden veroorzaakt door een afwijking van de botten of de gewrichten van de enkel en voet. Anderzijds kan er een afwijking bestaan in de spieren en pezen die de voet en enkel bewegen en/of de aansturing van deze spieren en pezen. Die aansturing wordt gedaan door het zenuwstelsel. Ook is er een groep kinderen bij wie er sprake is van een probleem in de sensorische integratie of die letterlijk op hun tenen lopen zonder afwijkingen van het bewegingsapparaat. Meer informatie over dit laatste vind u op onze pagina over sensorische integratie. Het is belangrijk om te zien of uw kind met beide voeten op de tenen loopt of maar met één voet op de tenen loopt. Ook is het van belang om te beoordelen of het kind continu op de tenen loopt of dat het af en toe ook op platte voeten loopt en wel goed afwikkelt tijdens het lopen.  

Wij bieden Kinderorthopedie op de volgende locaties