Draagdoekconsulent

Het gebruik van draagdoeken en draagzakken is in de laatste jaren toegenomen. Ook in de kinderfysiotherapiepraktijk neemt het aantal vragen over het gebruik van draagdoeken en draagzakken toe.

Om goed aan deze hulpvragen tegemoet te komen en deze op een professionele manier te kunnen beantwoorden heeft een van onze kinderfysiotherapeuten, Marjolein van Kempen, zich geschoold tot ‘draagconsulent’. Dit betekent dat zij middels gecertificeerde scholing op de hoogte is van de wetenschappelijke onderbouwing en het juiste gebruik van draagzakken en draagdoeken, en adviezen en ondersteuning kan geven aan ouders van jonge kinderen.

MvK attribuut.jpg

Voordelen van een draagdoek

Het dragen van jouw kindje in een draagdoek of draagzak kan meerdere voordelen hebben.

  • Het kan de hechting tussen ouder en kind bevorderen.
  • Het dragen kan ervoor zorgen dat je kindje rustiger wordt en minder huilt.
  • Het is gemakkelijker om de signalen van jouw baby goed te leren kennen en op te pikken wanneer jouw kindje zo dichtbij gedragen wordt.
  • Doordat je kindje met jou meebeweegt, ervaart hij/zij bewegingen in het evenwichtsorgaan, wat het lichaamsgevoel ten goede komt.
  • Praktisch voordeel, je hebt als ouder even je handen vrij voor je andere zoon of dochter of om bijvoorbeeld even de was op te vouwen of de hond uit te laten.

Waarom een draagdoek?

In de volgende situatie kan een draagdoek of draagzak ook uitkomst bieden;

  • Er is sprake van veel huilen/onrust, bijvoorbeeld als gevolg van darmkrampjes. Een baby is vaak rustig als hij bij een van zijn ouders is, bij pijn werkt lichaamswarmte beter dan een kruik. Door in de draagzak/doek te zitten kan aan deze behoefte worden voldaan.
  • Er is sprake van een reflux (opkomende melk). Doordat de baby in een verticale houding is kan de melk minder gemakkelijk omhoog komen. Daardoor heeft de baby dan minder refluxklachten.
  • Er is sprake van een voorkeurshouding van het hoofdje naar 1 kant waardoor eventueel een afplatting van de schedel is ontstaan. Door het dragen van de baby in de draagzak/doek is er op dat moment geen druk op de schedel wat kan bijdragen aan het verminderen/voorkomen van een toename van de afplatting. Tevens kan de niet-voorkeurszijde gestimuleerd worden door de baby juist te positioneren met het hoofd.
  • Er is sprake van slecht slapen in het bedje/wiegje. Soms wil de (jonge) baby de eerste maanden niet in zijn of haar eigen bedje slapen, maar alleen bij papa of mama op de arm of borst. Als de baby in de draagzak/doek zit kan aan deze behoefte worden voldaan en kan hij of zij toch aan de benodigde slaap komen.
  • Het gebruik van de kinderwagen is lastig en de baby moet mee. Te denken hierbij valt aan het wandelen in de natuur, plekken met veel (rol)trappen, het reizen met openbaar vervoer of het binnengaan van winkels met smalle gangpaden.
  • Daarnaast kan het dragen ook in bijzondere situaties fijn zijn voor ouder en kind. Denk hierbij prematuur geboren baby’s, kinderen met een syndroom zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down, of kinderen met heupdysplasie.

 

Lees meer

KF zuigeling 3.jpg
KF zuigeling.jpg
KF zuigeling 2 .jpg

Je kan bij ons terecht voor:

Informatie over ergonomische draagzakken en -doeken. Wat is er op de markt, welke is geschikt voor mij en mijn baby? Wat zijn de verschillen tussen de producten?

Het uitproberen van draagzakken en draagdoeken. Wij hebben verschillende soorten (allen ergonomisch) draagzakken en -doeken in de praktijk voor je klaarliggen welke je kunt proberen. Hierdoor kan je voelen welk product  het meest comfortabel aanvoelt.

Het leren knopen van een draagdoek. Dit kan zijn met jouw eigen doek of een doek van ons. Wij hebben zowel een geweven als een rekbare draagdoek ter beschikking om mee te knopen. Het eerste oefenen met het knopen van een doek zal altijd met de draagpop plaatsvinden. Als dit eenmaal onder de knie is zal geoefend worden met jouw eigen baby.

Het afstellen van je eigen draagzak. Na de aanschaf van een draagzak is het belangrijk dat deze goed wordt afgesteld voor het gebruik, zowel voor jouw baby als voor jezelf.

Knoopconsulten bij specifieke hulpvragen en medische indicaties

Advies betreffende eigen fysieke klachten in combinatie met het dragen van je kind

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij aanmelden voor een behandeling?
+ -

Aanmelden gaat telefonisch, per mail, via het contactformulier op de website of per e-mail: info@fysioexperts.nl

Is een verwijzing van een (huis)arts verplicht?
+ -

Nee, een verwijzing is niet verplicht. Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht, dit wordt ‘directe toegankelijkheid’ genoemd. De therapeut begint de intake met een screening; om te bepalen of je klachten zonder tussenkomst van een (huis)arts beoordeeld en behandeld kunnen worden. Soms is het nodig dat je alsnog naar de huisarts gaat voor een verwijzing of een vervolgonderzoek, de fysiotherapeut zal je dan naar je huisarts verwijzen.

Heeft FysioExperts een wachtlijst?
+ -

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een korte wachtlijst is. Wij doen er uiteraard alles aan om dit te beperken. Is er sprake van een wachttijd? Dan word je door de assistente op de hoogte gebracht van de te volgen procedure.

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
+ -

Indien je verhinderd bent dien je minimaal 24 uur van tevoren af te melden. Als je verzuimt af te melden, worden er kosten van 35 euro in rekening gebracht. Je kunt telefonisch afmelden (spreek eventueel een voicemail in) of per e-mail naar: info@fysioexperts.nl. Telefonisch afmelden heeft de voorkeur, zodat we indien nodig direct een nieuwe afspraak kunnen maken.

Ik heb een voorkeur voor een therapeut, kan ik dit aangeven?
+ -

Ja, dit kun je aangeven. Vermeld dit bij de aanmelding, zodat je bij de juiste therapeut geplaatst kunt worden. Mocht echter de therapeut van voorkeur afwezig zijn of de klacht waar je voor behandeld wilt worden niet binnen zijn of haar expertise liggen, dan plannen we in overleg de afspraak bij een andere therapeut in.

Wat moet ik meenemen naar de eerste afspraak?
+ -

Neem het onderstaande mee naar de eerste behandeling: identificatiebewijs en een handdoek. Kom je via de (huis)arts of specialist? Overhandig de verwijzing dan aan de therapeut.

Geeft FysioExperts behandelingen aan huis?
+ -

Ja, dat is mogelijk. Indien je slecht ter been bent behandelen wij aan huis. Er is, omwille van de zorgverzekeraar, wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Hoe lang duurt een behandeling?
+ -

Een fysio- en oefentherapeutische behandeling duurt circa 25 minuten. Een haptotherapie behandeling duurt 45 minuten. De eerste afspraak is over het algemeen een dubbele zitting en bedraagt 50 minuten.

Kan ik buiten kantoortijden worden behandeld?
+ -

Ja, je kunt op elke locatie terecht voor een behandeling buiten kantoortijden. Zie de locatie pagina voor meer informatie.

fysiotherapie zoetermeer fysioexperts

Afspraak maken voor fysiotherapie

Onze locaties in Zoetermeer zijn elke werkdag telefonisch bereiken van 08.00 tot 16.45 uur. Onze assistentes staan de hele week voor je klaar!

Maak direct een afspraak 079 343 52 40