Voorkeurshouding

De schedel van een baby is tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht. Slaap- en speelhoudingen kunnen invloed uitoefenen op de vorm van het hoofdje. De ene kant kan platter worden dan de andere kant.

KF zuigeling 2 .jpg

Wat is een voorkeurshouding?

Met een voorkeurshouding wordt bedoeld dat het hoofd van een baby voornamelijk naar één kant gedraaid ligt ofwel in het midden blijft liggen en onvoldoende draait.

1 op de 5 baby’s heeft een voorkeurshouding. Zo’n voorkeurshouding lijkt onschuldig, maar dat is het niet!

Jouw baby heeft de eerste drie maanden van zijn leven de grootste kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen. Wanneer een baby langdurig op één kant van het hoofd ligt, kan dit een scheef of afgeplat hoofd tot gevolg hebben.

Ook is uit onderzoek gebleken dat er bij kinderen met een voorkeurshouding een groter risico is op problemen/ vertragingen in de motorische ontwikkeling.

Lees meer

Heeft mijn kind een voorkeurshouding?

Als je ziet dat jouw baby een groot deel van de tijd met zijn hoofdje scheef ligt, 1 kant op kijkt of alleen maar recht naar voren kijkt, dan kan het zijn dat jouw baby een voorkeurshouding heeft. Als dit het geval is, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Onze kinderfysiotherapeuten helpen je graag verder. 

  • Uit onderzoek is gebleken dat kinderfysiotherapie één van de meest effectieve middelen is om de voorkeurshouding en afplatting tegen te gaan.
  • Vroege signalering en behandeling geeft zeer goede resultaten.
  • Je kan zonder verwijzing van uw huisarts, specialist of het consultatiebureau terecht.
  • De kinderfysiotherapeut is dé specialist op het gebied van het bewegend functioneren van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar
KF zuigeling.jpg
Kinderfysio team 3.jpg
KF zuigeling 3.jpg

Skully Care

De kinderfysiotherapeuten van Fysio Experts maken gebruik van een nieuwe meetmethode, Skully Care. Dit is een betrouwbare en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige, niet invasieve, wijze vast te stellen. Er wordt een foto gemaakt van de schedel van de baby, en deze foto wordt in de app geanalyseerd.

Binnen enkele minuten is de uitslag binnen en wordt zichtbaar gemaakt in een grafiek. De gegevens kunnen ook gedeeld worden met ouders. Er worden 2 waardes bepaald, de mate van scheefheid (plagiocephalie) en de mate van platheid (brachycephalie) van de schedel.

Meer informatie vind je op de website van Skully Care

Kinderen leren spelenderwijs. Zij ontdekken de wereld door te bewegen en ontwikkelen zo hun zintuigen en motoriek. Als er sprake is van een bewegingsprobleem kan de ontwikkeling vertraagd, bedreigd of zelfs afwijkend zijn. Een kinderfysiotherapeut begeleidt kinderen met motorische problemen met als doel hen zo optimaal mogelijk te laten bewegen en te ontwikkelen.

Bekijk behandeling

KF groter kind 2.jpg

Deze therapeuten bij FysioExperts kunnen je onder andere helpen

Marjolein v Kempen.jpg
MvK attribuut.jpg
Marjolein van Kempen

Kinderfysiotherapeut

0-4 jarigen, Schrijfproblemen, Sensorische informatieverwerking, Draagdoekconsulent.

BIG 69050487804

Milou van Duijn.jpg
MvD attribuut.jpg
Milou van Duijn

Fysiotherapeut & Kinderfysiotherapeut i.o.

Orthopedische revalidatie na operatie, Lage rugklachten, Knie artrose, Medische training

BIG 39928295904

Quirine Plazier.jpg
QP attribuut.jpg
Quirine Plazier

Kinderfysiotherapeut

Sensorische informatieverwerking, SOLK/spanning- en pijnklachten

BIG 69910022004

Valpreventie 2.jpg

Afspraak maken voor een neurologische beperking

Onze locaties in Zoetermeer zijn elke werkdag telefonisch bereiken van 08.00 tot 16.45 uur. Onze assistentes staan de hele week voor je klaar!

Maak direct een afspraak 079 343 52 40