Sensorische informatieverwerkings-problemen

Ook wel prikkelverwerking genoemd

Naast de zintuigen die we allemaal kennen zoals ruiken, proeven, horen, zien en voelen zijn er ook verborgen zintuigen, zoals het evenwichtsorgaan. Alle zintuigen voorzien ons van informatie over ons eigen lichaam en daarbuiten. Voor kinderen is een goede zintuiglijke verwerking een belangrijke voorwaarde om te kunnen spelen, sporten en leren.

KF zuigeling.jpg

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

  • Na aanmelding zullen testen en observaties worden afgenomen bij jouw kind. Meestal zullen de ouders ook gevraagd worden een lijst in te vullen om een compleet beeld te krijgen van de problematiek. Zo nodig kunnen ook de school of andere hulpverleners bij de behandeling worden betrokken.
  • In de therapie wordt veel gebruik gemaakt van spelmateriaal dat de verwerking van zintuiglijke informatie stimuleert. Er wordt gekeken op welke gebieden problemen bestaan en welke zintuiginformatie juist gestimuleerd of beperkt moet worden.
  • Er wordt samen met ouders en kind bekeken welk ‘Zintuigelijk Activiteiten Programma'(ZAP) voor het kind zinvol is, zodat er thuis ook geprofiteerd kan worden van de andere benadering. De therapie wordt doorgaans op een speelse manier aangeboden. Het kind heeft inbreng in de activiteiten en kan zo ook laten zien wat het wèl kan.

Wat is een sensorisch informatieverwerkingsprobleem?

Naast de zintuigen die we allemaal kennen zoals ruiken, proeven, horen, zien en voelen zijn er ook verborgen zintuigen, zoals het evenwichtsorgaan. Alle zintuigen voorzien ons van informatie over ons eigen lichaam en daarbuiten. De hersenen verwerken de informatie die via de zintuigen binnenkomen en worden daar met elkaar verbonden. Dat maakt het mogelijk om op een adequate manier te reageren op alle prikkels die we in het dagelijkse leven krijgen. Voor kinderen is een goede zintuiglijke verwerking een belangrijke voorwaarde om te kunnen spelen, sporten en leren.

Gebeurt de zintuigelijke (=sensorische) verwerking niet goed dan kan er sprake zijn van een "sensorisch informatieverwerkingsprobleem". Prikkels komen sterker of juist minder sterk binnen. Het kind neemt dan de informatie uit de omgeving rommelig waar.

Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben dus, simpel gezegd, zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag van een kind. Anderen kunnen dat gedrag misschien als vreemd of onaangepast ervaren.

Kinderen met S.I.-problemen kunnen worden behandeld bij een therapeut van FysioExperts die een specialisatie heeft in sensorische informatieverwerking.

Onze Sensorische Informatieverwerkingstherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor Sensorische Informatieverwerking (NSSI).

Lees meer

MvD attribuut.jpg
KF groter kind.jpg
KF zuigeling.jpg

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij aanmelden voor een behandeling?
+ -

Aanmelden gaat telefonisch, per mail, via het contactformulier op de website of per e-mail: info@fysioexperts.nl

Is een verwijzing van een (huis)arts verplicht?
+ -

Nee, een verwijzing is niet verplicht. Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht, dit wordt ‘directe toegankelijkheid’ genoemd. De therapeut begint de intake met een screening; om te bepalen of je klachten zonder tussenkomst van een (huis)arts beoordeeld en behandeld kunnen worden. Soms is het nodig dat je alsnog naar de huisarts gaat voor een verwijzing of een vervolgonderzoek, de fysiotherapeut zal je dan naar je huisarts verwijzen.

Heeft FysioExperts een wachtlijst?
+ -

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een korte wachtlijst is. Wij doen er uiteraard alles aan om dit te beperken. Is er sprake van een wachttijd? Dan word je door de assistente op de hoogte gebracht van de te volgen procedure.

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
+ -

Indien je verhinderd bent dien je minimaal 24 uur van tevoren af te melden. Als je verzuimt af te melden, worden er kosten van 35 euro in rekening gebracht. Je kunt telefonisch afmelden (spreek eventueel een voicemail in) of per e-mail naar: info@fysioexperts.nl. Telefonisch afmelden heeft de voorkeur, zodat we indien nodig direct een nieuwe afspraak kunnen maken.

Ik heb een voorkeur voor een therapeut, kan ik dit aangeven?
+ -

Ja, dit kun je aangeven. Vermeld dit bij de aanmelding, zodat je bij de juiste therapeut geplaatst kunt worden. Mocht echter de therapeut van voorkeur afwezig zijn of de klacht waar je voor behandeld wilt worden niet binnen zijn of haar expertise liggen, dan plannen we in overleg de afspraak bij een andere therapeut in.

Wat moet ik meenemen naar de eerste afspraak?
+ -

Neem het onderstaande mee naar de eerste behandeling: identificatiebewijs en een handdoek. Kom je via de (huis)arts of specialist? Overhandig de verwijzing dan aan de therapeut.

Geeft FysioExperts behandelingen aan huis?
+ -

Ja, dat is mogelijk. Indien je slecht ter been bent behandelen wij aan huis. Er is, omwille van de zorgverzekeraar, wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Hoe lang duurt een behandeling?
+ -

Een fysio- en oefentherapeutische behandeling duurt circa 25 minuten. Een haptotherapie behandeling duurt 45 minuten. De eerste afspraak is over het algemeen een dubbele zitting en bedraagt 50 minuten.

Kan ik buiten kantoortijden worden behandeld?
+ -

Ja, je kunt op elke locatie terecht voor een behandeling buiten kantoortijden. Zie de locatie pagina voor meer informatie.

Valpreventie 2.jpg

Afspraak maken voor een neurologische beperking

Onze locaties in Zoetermeer zijn elke werkdag telefonisch bereiken van 08.00 tot 16.45 uur. Onze assistentes staan de hele week voor je klaar!

Maak direct een afspraak 079 343 52 40