Long -en ademhalingsproblematiek bij kinderen

Ademhalingsproblemen bij kinderen kunnen zijn aangeboren of ontstaan op latere leeftijd. Er zijn meerdere problemen- en aandoeningen die kinderen tijdens de ademhaling kunnen ervaren. Hieronder worden de meest voorkomende problemen- en aandoeningen uitgelegd welke behandeld kunnen worden door de kinderfysiotherapeut.

KF zuigeling.jpg

Voor welke klachten

Veelvoorkomende problemen waarvoor een kinderfysiotherapeut kan worden geraadpleegd zijn:

 • Een snelle en/of moeizame ademhaling
 • Jouw kind is snel moe
 • Typische intrekkingen in de borstkas tijdens het ademen
 • Een vreemde vorm van de borstkas
 • Moeite met sporten i.v.m. vermoeidheid en/of piepende ademhaling
 • Indien je kind 1 of meerdere van deze problemen ervaart is er mogelijk sprake van ademhalingsproblematiek

Mogelijke oorzaken van

Het is mogelijk dat uw kind eerder onder behandeling is geweest van een specialist. De ademhalingsproblemen hebben een duidelijke oorzaak en de specialist heeft een diagnose gesteld. Onderstaande veel voorkomende diagnoses worden door de kinderfysiotherapeut behandeld: 

Behandeling

Voldoende bewegen is erg belangrijk. Door inspanning kunnen kinderen benauwd worden, dit is vaak erg spannend, maar juist door te bewegen kunnen de klachten gaan verminderen. Dit zal een verbeterde conditie en/ of spierkracht tot gevolg hebben.  

Om dit te bewerkstelligen zal de therapie aangepast worden op de hulpvraag en de bevindingen in het onderzoek. De volgende deelgebieden kunnen onderdeel zijn van de behandeling:

 • Problemen met inspanning en/of angst voor bewegen in relatie tot beperkingen in activiteiten en participatieproblemen
 • Verminderde ademvoorwaarden
 • Problematische sputumklaring (ophoesten van slijm)
 • Problemen in de therapietrouw en/of het zelfmanagement
 • Er worden in overleg met het kind en/of ouders individuele behandeldoelen en een behandelplan opgesteld.  

Lees meer

MvD attribuut.jpg
KF groter kind.jpg
KF zuigeling 2 .jpg

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij aanmelden voor een behandeling?
+ -

Aanmelden gaat telefonisch, per mail, via het contactformulier op de website of per e-mail: info@fysioexperts.nl

Is een verwijzing van een (huis)arts verplicht?
+ -

Nee, een verwijzing is niet verplicht. Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht, dit wordt ‘directe toegankelijkheid’ genoemd. De therapeut begint de intake met een screening; om te bepalen of je klachten zonder tussenkomst van een (huis)arts beoordeeld en behandeld kunnen worden. Soms is het nodig dat je alsnog naar de huisarts gaat voor een verwijzing of een vervolgonderzoek, de fysiotherapeut zal je dan naar je huisarts verwijzen.

Heeft FysioExperts een wachtlijst?
+ -

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een korte wachtlijst is. Wij doen er uiteraard alles aan om dit te beperken. Is er sprake van een wachttijd? Dan word je door de assistente op de hoogte gebracht van de te volgen procedure.

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
+ -

Indien je verhinderd bent dien je minimaal 24 uur van tevoren af te melden. Als je verzuimt af te melden, worden er kosten van 35 euro in rekening gebracht. Je kunt telefonisch afmelden (spreek eventueel een voicemail in) of per e-mail naar: info@fysioexperts.nl. Telefonisch afmelden heeft de voorkeur, zodat we indien nodig direct een nieuwe afspraak kunnen maken.

Ik heb een voorkeur voor een therapeut, kan ik dit aangeven?
+ -

Ja, dit kun je aangeven. Vermeld dit bij de aanmelding, zodat je bij de juiste therapeut geplaatst kunt worden. Mocht echter de therapeut van voorkeur afwezig zijn of de klacht waar je voor behandeld wilt worden niet binnen zijn of haar expertise liggen, dan plannen we in overleg de afspraak bij een andere therapeut in.

Wat moet ik meenemen naar de eerste afspraak?
+ -

Neem het onderstaande mee naar de eerste behandeling: identificatiebewijs en een handdoek. Kom je via de (huis)arts of specialist? Overhandig de verwijzing dan aan de therapeut.

Geeft FysioExperts behandelingen aan huis?
+ -

Ja, dat is mogelijk. Indien je slecht ter been bent behandelen wij aan huis. Er is, omwille van de zorgverzekeraar, wel een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Hoe lang duurt een behandeling?
+ -

Een fysio- en oefentherapeutische behandeling duurt circa 25 minuten. Een haptotherapie behandeling duurt 45 minuten. De eerste afspraak is over het algemeen een dubbele zitting en bedraagt 50 minuten.

Kan ik buiten kantoortijden worden behandeld?
+ -

Ja, je kunt op elke locatie terecht voor een behandeling buiten kantoortijden. Zie de locatie pagina voor meer informatie.

Valpreventie 2.jpg

Afspraak maken voor een neurologische beperking

Onze locaties in Zoetermeer zijn elke werkdag telefonisch bereiken van 08.00 tot 16.45 uur. Onze assistentes staan de hele week voor je klaar!

Maak direct een afspraak 079 343 52 40