Minder last van Artrose in de zomer? Wij leggen het uit..

Het is weer zomer! We gaan genieten van het lekkere weer, af en toe op zoek naar afkoeling en hebben minder last van artrose!?!  Mensen met artrose geven vaak aan minder last te hebben van hun klachten in de zomer. Heeft het weer nu echt zoveel invloed op de pijn van artrose of is dit maar een fabel? In dit artikel kijken we naar de invloed op de intensiteit van pijn bij artrose in combinatie met warm of koud weer.

Hoe ontstaat artrose?

Voordat wij dieper ingaan op de invloed van het weer bij artrose is het goed om eerst wat meer over de achtergrond van artrose. Bij artrose is het hele gewricht betrokken en komt het meest voor in de gewrichten van de heup, knieën, handen, nek en onderrug. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de kans naarmate men ouder wordt wel steeds groter wordt. Er wordt bij artrose vaak gesproken over slijtage, maar dit is een misvatting. Artrose is een reumatische aandoening. Artrose kan naast ouderdom ook worden veroorzaakt door langdurige zware belasting, overgewicht, een ontsteking of bijvoorbeeld door een ongeluk waarbij de gewrichten zijn beschadigd. 

De invloed van weersomstandigheden bij Artrose

Hoe kan het dat veel artrosepatiënten meer last van pijn en stijfheid hebben in de winter en minder klachten zodra het zomer is? Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.

Daarnaast hebben sommige mensen ook meer last van stijfheid en pijn wanneer het vochtig weer is. Door de hoge luchtvochtigheid krijgen zij sneller last van hun gewrichten. Het blijkt echter nog moeilijk aantoonbaar om een verband te leggen tussen het weer en artrose, omdat het weer van meerdere componenten afhankelijk is als luchtdruk, wind en temperatuur.

Weersvoorspelling dankzij Artrose

Toch geven mensen met artrose vaak zelf aan dat de pijn toeneemt, zodra het gaat regenen en de luchtvochtigheid toeneemt. Ook blijkt het dat gewricht- of botpijn vaker voorkomt op zonnige dagen, net voordat het gaat regenen. Dit valt heel goed te verklaren. Bij een snelle luchtdrukdaling zetten vliezen en vloeistoffen in de gewrichten sneller uit. Dat kan pijnklachten veroorzaken. Dit kan dus ook gebeuren in een vliegtuig, omdat de luchtdruk in de cabine van het vliegtuig een stuk lager is dan op de vaste grond. Warmte ontspant de spieren, maakt de pezen wat losser en zoals eerder aangegeven bevordert het de doorbloeding.

Uitonderzoek in 2015 is gebleken dat er een verband lag tussen temperatuur en hoge luchtvochtigheid bij gewrichtspijn. Er bestaat echter geen verband tussen dagelijkse weersveranderingen en verschil in pijn in de gewrichten.

 

Een verklaring voor dit fenomeen?

Helaas zijn de onderzoeken over het verband tussen het weer en de pijn die mensen ervaren bij artrose nog zeldzaam en zijn onderzoekers er nog niet over uit wat de juiste verklaring is. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijke verklaring voor is, weten we zeker dat er een verband is tussen temperatuur/luchtdruk en pijnklachten, doordat veel mensen dit ervaren. De verklaring hiervan zullen we misschien ooit nog te weten komen.

Vragen over gewrichtspijn en artrose? Wij helpen u graag!

Kampt u al een lange tijd met pijn in de gewrichten? Neem contact op met onze fysiotherapieprakijk FysioExperts. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van artroseklachten. Bel 079 343 52 40 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@fysioexperts.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

 

Deel dit bericht via