Kijkje in de anatomie – Gewrichten

Vandaag nemen we een kijkje in de anatomie van de mens, waarbij wij de gewrichten uitlichten. Gewrichten hebben namelijk een hele belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Van lopen tot het bewegen van uw armen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat. Maar wat is nu de exacte functie van gewrichten binnen ons lichaam? Wat voor soort gewrichtsaandoeningen zijn er en hoe kunnen deze verholpen worden?  

Wat is de functie van uw gewrichten?

Gewrichten bestaan uit twee of meerbotten die met elkaar in verbinding staan, waardoor een beweging kan worden gemaakt. In de meeste gewrichten zijn de uiteinden voorzien van kraakbeen. Zo worden de botten beschermt en helpt het bij het maken van glijbewegingen. Rondom ieder gewricht zit het gewrichtskapsel waarin synovium bevindt. Synovium is een vloeistof met als functie dat de bewegingen van de gewrichten soepel verlopen. Daarnaast worden de botstructuren in een gewricht bij elkaar gehouden door middel van gewrichtsbanden (ligamenten). Gewrichtsbanden zijn gemaakt van bindweefsel en maken ook onderdeel uit van het gewrichtskapsel.

Verschillende soorten gewrichten

In ons lichaam komen veel verschillende soorten gewrichten voor. Omdat niet elk gewricht dezelfde beweging kan maken zijn deze onderverdeeld in verschillende categorieën. 

synoviale gewrichten

De meeste gewrichten zijn beweeglijk, dit noemen we synoviale gewrichten. Deze zorgen ervoor dat we ons goed kunnen bewegen. Bij dit soort gewrichten kunt u denken aan het schoudergewricht, ellebooggewricht, polsgewricht, heupgewricht, kniegewricht en het enkelgewricht.

kogelgewrichten

Kogelgewrichten bestaan uit een bal en een kom. Dit zijn gewrichten die alle kanten op kunnen draaien. Een goed voorbeeld hiervan is de schouder, die u in de rondte kunt draaien. U hoort soms ook wel dat de schouder uit de kom schiet. Bij dit letsel zit de kop (bovenste deel bovenarmsbot) niet meer in de kom (onderste deel van het schouderblad). Herstel van dit letsel kan vier tot zes weken duren.

 

scharniergewricht

Net zoals de scharnier van een deur kan een scharniergewricht maar op en neer buigen. Dit soort gewrichten zitten in uw elleboog en knie.

rolgewricht

Zoals de naam al aangeeft zorgt dit gewricht ervoor dat de botten om elkaar heen kunnen ‘rollen’. Het rolgewricht zorgt ervoor dat uw ellepijp en spaakbeen om elkaar heen draaien, waardoor uw handen vervolgens weer kunnen draaien.

zadelgewricht

Dit gewricht zit bijvoorbeeld tussen de duim en de handwortel. De botdelen vormen een zadel. Dankzij de bolle en de holle kromming is beweging op twee vlakken mogelijk.

Waarvoor dienen gewrichten?

Het gewricht is een heel belangrijk maar dus ook veelzijdig en ingewikkeld onderdeel van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons soepel kunnen bewegen. Ook spieren vervullen een belangrijke rol wanneer het aankomt op onze gewrichten. Ze houden het gewrichtskapsel en gewrichtsbanden bij elkaar en zijn door middel van pezen verbonden met onze botten.Bij het maken van een verkeerde beweging, overbelasting of schade aan het gewricht ontstaat gewrichtspijn.

Wat is gewrichtspijn?

Uitonderzoek is gebleken dat meer dan 68% van de globale bevolking pijn ervaart aan gewrichten. Met als gevolg dat dit een negatief effect heeft op het dagelijkse leven. Gewrichtspijn kan overal in het lichaam voorkomen in de vorm van vastzittende gewrichten, gevoeligheid en zwelling. De meest voorkomende gewrichtspijn is kniepijn. Denk bijvoorbeeld aan een knie verrekking- of verstuiking door het sporten. Gewrichtspijn is te onderscheiden in chronisch en niet-chronisch. 

Niet chronische gewrichtspijn

Enkele voorbeelden van niet-chronische gewrichtspijn zijn gescheurde gewrichtsbanden, ontwrichting (arm of been uit de kom). Ook een verstuiking is een vorm van een niet chronische gewrichtspijn. De gewrichtsbanden zijn verrekt of verzwikt, waardoor het bot niet meer normaal in het gewricht zit en is opgezet. Deze klachten zijn tijdelijk van aard en zullen op den duur verdwijnen. 

Chronische gewrichtspijn

Er zijn ook een aantal vormen van chronische gewrichtspijn. Denk hierbij aan reumatoïde artritis en artrose. Artrose kan voorkomen bij alle leeftijden, maar komt het meest voor bij ouderen. 

Hoe ontstaat pijn in de gewrichten?

Door het uitvoeren van alledaagse bewegingen wordt er constant druk op de gewrichten gezet, waardoor er wel eens een kans is dat deze beschadigd raken. Zoals hierboven aangegeven is de knie het meest aangedaan wanneer het gaat om gewrichtspijn. De knie vangt namelijk het meeste lichaamsgewicht op en is daarom extra kwetsbaar voor beschadiging en pijn. Er zijn tal van oorzaken voor het ontstaan van gewrichtspijn, een trauma, overbelasting, een verkeerde beweging, artrose en nog veel meer. Niet altijd is er een duidelijke oorzaak voor te vinden. Rustig blijven bewegen is vaak de beste oplossing. Indien de klachten niet verminderen is het verstandig om een dokter of fysiotherapeut te raadplegen. 

Wat kunt u zelf doen bij gewrichtspijn?

Door in beweging te blijven en goed te rusten verbetert niet alleen uw algemene conditie, maar ook uw hart, longen, spieren en gewrichten. Het is bijvoorbeeld voor uw algehele gezondheid belangrijker om dagelijks 30 minuten te bewegen, dan drie keer per week een uur. Per gewrichtsaandoening moet gekeken worden, welke bewegingen juist wel en niet verantwoord zijn. Bij veel pijn in de heup of knie is bijvoorbeeld het advies om niet veel trappen te lopen, maar wel het gewricht te blijven buigen en te strekken. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden

Ervaart u gewrichtsklachten? Neem contact op met FysioExperts

Pijn in de gewrichten kan uw dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. Ervaart u gewrichtsklachten? Bel 079 343 52 40 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@fysioexperts.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

 Deel dit bericht via