BLOG: Een operatie – wat nu??

Wij willen u ontzorgen, dus bedachten wij… dit kan beter! Al onze ervaringen hebben  wij gebundeld en onderstaand lijstje kwam daar uit. Zo weet u precies wat handig is om alvast te regelen voor het circus van start gaat. Leest u mee?

  1. Boodschappen

Er zijn enkele simpele oplossingen! Zorg als eerste dat de boodschappen vooraf zijn ingeslagen. Het thuisfront zal zich namelijk ook om u bekommeren ;-) Vraag om hulp (u weet wel, een tip uit onze eerdere blog (link): stem af wie dit voor u doet. Nog een tip: alvast wat maaltijden koken en invriezen is erg handig, zo hoeft er niet te worden gekookt. Zorg voor wat extra vitaminen, dat is nooit weg tijdens uw herstel! 

  1. Het huishouden

Dat gaat nu even niet. Het is een vrij zware taak en laten we het zien als een uitdaging. Ga die pas aan als de tijd daar voor is aangebroken. Probeer tot die tijd hulp te krijgen van  familie, vrienden of buren 

  1. Slaapplaats

Als u tijdelijk niet goed kunt traplopen kan het handig zijn om een slaapplaats op de begane grond te creëren. Nog prettiger kan het zijn om een verstelbaar bed te bestellen via de thuiszorg. Handige hulpmiddelen zoals een papegaai zullen er voor zorgen dat u gemakkelijker uit bed kunt komen. 

  1. Kleding

Als u een tijd rust neemt is het fijn om niet al te strakke kleding te dragen. Zorg voor een losse trainingsbroek, een vest en makkelijke (instap)schoenen met stroeve zolen, zodat u niet uit kan glijden. 

  1. Loophulpmiddelen

Als u aan uw been wordt geopereerd zijn krukken handig. Deze kunt u mee krijgen van het ziekenhuis of zelf huren via een thuiszorgorganisatie. De fysiotherapeut van het ziekenhuis leert u hoe u moet lopen met krukken. Heeft u een trap in huis? Benoem dit, dan leren zij u meteen het trucje aan. 

  1. Check uw zorgverzekering

Maakt u straks gebruik van therapie? Check dan wat de status van uw aanvullende pakket is en of het eigen risico al aangesproken is. Zo staat u niet voor verrassingen

  1. Verwijsbrief

 

Een verwijsbrief is bij enkele indicaties verplicht om uw indicatie bij de zorgverzekeraar aan te vragen. Vraag bij het ontslag naar de verwijsbrief. 8. 

8. Vervoer naar therapie

Een therapeut mag alleen bij u aan huis komen als dit op de verwijsbrief staat vermeld. De arts bepaalt de indicatie dus. Komt u naar de praktijk, dan bent u afhankelijk van anderen. Plan de afspraken vooruit en vraag alvast wie u zou kunnen brengen en halen. 

 

Heeft u zelf een tip? Deel het met ons!

 

 

Deel dit bericht via