BLOG: Help ik word oud!

Komend najaar staat er een hoop te veranderen, een mijlpaal in de decennia van het leven wordt bereikt. Ik kijk ik de spiegel, zie een eerste rimpel verschijnen en denk na over alle veranderingen die mijn lichaam al heeft door gemaakt.

Talloze veranderingen van binnen en van buiten die ons er niet jonger op maken. Ons gehele lichaam is onderhevig aan het proces van ouder worden. En sommige lichaamsdelen al veel eerder als wedenken, maar betekent dit dat we al vroeg in ons leven klachten krijgen?

Als manueel therapeut in opleiding schaar ik mij in het rijtje van mensen die o.a. probeert te begrijpen hoe onze wervelkolom functioneert en welke factoren van invloed kunnen zijn op herstel en ontstaan van klachten. Denk maar mee: een jonge dame met nekklachten en een oudere heer
beschrijven dezelfde pijn. In mijn hoofd vorm ik een plaatje: Hoe ziet het er van binnen uit?

Welke stand hebben de gewichten? Wat is er gebeurd met de tussenwervelschijf?
Er zijn vele factoren die zowel van binnen als van buiten invloed hebben op de klacht en daarmee twee op het oog dezelfde pijnklachten totaal verschillend maken. Interessanter is dan nog de vraag ‘Hoe kan het dat twee mensen van dezelfde leeftijd op een röntgenfoto beide forse artrose in de nek hebben, terwijl de een klachten heeft en de ander niet?’.

Uit een vrijwel geheel recht opstaande blokken toren, verandert onze wervelkolom aan het begin van de puberteit. Er ontstaat meer kromming en bolling, om rond de tweede à derde decennia van ons leven stijver en stugger te worden. In de loop der jaren ontstaat er vermindering van de kwaliteit van de structuren in de wervelkolom totdat we uiteindelijk beginnen te mopperen dat we zoveel kleiner zijn geworden. Iedereen is er onderhevig aan en het grootste gedeelte van de bevolking ondervind er geen klachten van.

Oftewel… een normaal proces, net als die rimpel op mijn gezicht. Heb ik er last van? Ach, die rimpel zit er en is het bewijs dat ook ik ouder word en kan zeggen dat ik leef!

Deel dit bericht via