Fysiotherapie bij gescheurde meniscus geeft vaak hetzelfde resultaat als een knieoperatie

Het OLVG heeft samen met een achttal andere ziekenhuizen onderzoek gedaan naar de effecten van knieoperaties. Er worden per jaar zo'n 30.000 meniscusoperaties uitgevoerd. De grootste groep patiënten die wordt geopereerd is ouder dan 40 jaar. Tijdens de operatie wordt de scheur in de meniscus, de schokdemper van de knie, weggehaald. Vaak zonder dat duidelijk is of de klachten worden veroorzaakt door de meniscusscheur of door beginnende slijtage. 

Het onderzoek is gehouden onder 300 patiënten met een meniscusscheur, die zijn onderverdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een standaard operatie, de andere groep onderging zes weken fysiotherapie. Na twee jaar werd in beide groepen het functioneren van de knie gemeten. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat fysiotherapie vaak net zo effectief is bij het verhelpen van de klachten als een operatie.

“Voor orthopeden is opereren dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend. Wij hebben kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws.”, aldus Victor van de Graaf, orthopeed in opleiding en promovendus OLVG. 

Met het onderzoeksresultaat hoopt het OLVG het landelijke aantal knieoperaties te verminderen. Het ziekenhuis voert zelf al langere tijd minder operaties uit door eigen onderzoek. 

De volgende stap in het onderzoek is het maken van röntgenfoto's na vijf jaar. Hiermee wil het OLVG onderzoeken of de mensen in de operatie groep sneller slijtage aan de knie vertonen.

Bron: Onderzoek OLVG: fysiotherapie net zo effectief als een knieoperatie

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Onze praktijk heeft veel ervaring in het behandelen van diverse knieklachten, waaronder een gescheurde meniscus. Onze knie-experts Martijn Numan, Marleen de Haas en Ronald Weijman helpen u graag duurzaam van uw klachten af. 

De behandeling ziet er als volgt uit:

Uw therapeut zal als eerste de intake met u doen waarin uitgebreid de klachten besproken worden. Daarna zal een lichamelijk onderzoek gedaan worden, waarna een behandelplan met u zal worden opgesteld. 

De behandeling van knieklachten zal voornamelijk bestaan uit oefentherapie. Het verbeteren van de stabiliteit van de knie en het versterken van de spieren van het been en zo nodig de romp. De trainingen zullen langzaam worden opgebouwd tot de gestelde doelen zijn behaald. Ook het verbeteren van de bewegelijkheid van de knie kan tot de behandelmogelijkheden behoren. 

Heeft u knieklachten? Maakt u gerust een afspraak met één van onze therapeuten. 

 

Deel dit bericht via